Is een briljant of diamant duurder? Als je binnenkort gaat trouwen en op zoek bent naar een trouwring met een briljant of diamant, dan vraag je je misschien af welke van de twee stenen duurder is. De termen briljant en diamant worden vaak gebruikt en toch heeft het niet altijd met sieraden te maken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een diamant en een briljant? En welke van de twee is duurder? In dit blog hopen we je hier een antwoord op te kunnen geven.

Wat is het verschil tussen een briljant en een diamant?

Een briljant en een diamant verhouden zich anders tegenover elkaar dan veel mensen denken. Een diamant is een soort steen; de naam diamant is dus een aanduiding voor het materiaal. Briljant daarentegen is een slijpvorm voor stenen. Een diamant wordt in allerlei stijlen en vormen geslepen en de briljant is hier één van. Wist je dat de briljant de ingewikkeldste en de meest geliefde slijpvorm van een diamant is? Dit komt omdat een briljant maar liefst 58 facetten (vlakjes) heeft! Je kunt je dus voorstellen dat het maken van een briljant een precies werkje is en enorm veel tijd kost.

Is een briljant of diamant duurder?

Een briljant is dus eigenlijk een diamant die op een bepaalde manier geslepen is. Het slijpen van een diamant is tijdrovend en moeilijk en moet gebeuren met speciaal gereedschap. Dit zorgt ervoor dat de waarde van een briljant hoger is dan een ruwe diamant.

Een diamant wordt geslepen door gebruik te maken van een bepaalde zaag die voorzien is van een bronzen schijf. Op deze schijf zit een speciaal laagje diamantpoeder. Deze bronzen schijf maakt wel 5.000 tot 10.000 omwentelingen per minuut.

Allereerst wordt er een kleine ingang gemaakt, voordat de gehele facette gecreëerd wordt. Het slijpen van een diamant neemt behoorlijk wat tijd in beslag, omdat ieder vakje afzonderlijk geslepen moet worden. Dit moet vrij secuur gebeuren en om deze reden is een briljant duurder dan een diamant.

Trouwring met briljant of diamant kopen bij Cupido Trouwringen

Wil jij een trouwring of verlovingsring met een briljant of diamant? Cupido Trouwringen heeft een groot assortiment aan verschillende ringen, vaak voorzien van één of meer prachtige diamanten. Heb je speciale wensen of wil je een diamant met een specifieke slijpvorm? Kom dan bij ons langs in ons atelier in Hoogeveen. Je kunt hiervoor een afspraak maken via het automatische systeem op onze website. Zo zoek je zelf een geschikte dag en tijd uit.

Afspraak maken

Gerelateerde blogs

Misschien vind je deze blogs ook leuk om te lezen: