Welke vrouw wil er geen diamant op haar trouwring? Maar wat is een diamant eigenlijk en wat zijn eigenlijk de slijpvormen van een diamant? In dit blog vertellen we je er alles over zodat je precies weet wat voor een bijzondere edelsteen er fonkelt aan je ringvinger.

Wat is een diamant?

De diamant die je in de etalage van juweliers ziet fonkelen worden niet in die vorm gevonden. Het delven van deze edelstenen is nog steeds heel zwaar en moeilijk werk. Om één gram ruwe diamant te vinden moet er gemiddeld meer dan zes ton gesteente worden verwerkt! En dan heb je alleen nog maar de ruwe diamant.

Diamant geldt als het hardste gesteente op aarde. Het bestaat uit zuiver koolstof, door hoge druk en temperatuur kristalliseert het in een diamant. Dit proces kan alleen maar plaatsvinden diep onder de grond, vaak wel 200 kilometer diepte. De diamant vindt zijn weg richting de oppervlakte van de aarde door bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting. Niet alle ruwe diamanten die gevonden worden zijn geschikt voor sieraden. Slechts 20% van de gevonden diamanten kunnen worden gebruikt om in sieraden te verwerken, maar dan moet de ruwe diamant natuurlijk eerst geslepen worden.

Wat is een slijpvorm?

Een diamant fonkelt niet vanzelf, het moet eerst geslepen worden. Door het slijpen ontstaan er zogenaamde facetten, dit zijn de verschillende slijpvlaktes op een diamant. Deze facetten zorgen voor de prachtige fonkeling, schittering en kleuren waar diamanten om bekend staan.

Er is een echte vakman nodig om een ruwe diamant te laten schitteren. Het is de taak van de slijper om het beste uit een ruwe diamant te krijgen. Dit doet hij door de facetten zo te slijpen, dat het licht van de één naar de ander gekaatst wordt. Welke slijpvorm de diamant krijgt, wordt dus meestal bepaald door de vorm en de mogelijkheden van die ruwe diamant. De slijper laat daar meestal zijn keus van afhangen. Tijdens het slijpen verliest een diamant vaak 50% van het oorspronkelijke gewicht.

Welke slijpvormen van een diamant bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten slijpvormen van een diamant. Veruit de meest bekende is de briljant, een ronde slijpvorm met veel facetten. Een andere bekende en populaire slijpvorm is de Princess cut, wat een vierkante steen oplevert. Daarnaast bestaan er onder andere de Emerald cut, een hartvorm, een peervorm, de Asscher cut, de Cushion cut, de Radiant cut, de ovale slijpvorm en de Marquise.

Trouwringen met een diamant

Wil jij een trouwring of verlovingsring met een diamant? Cupido Trouwringen heeft een groot assortiment aan verschillende ringen, vaak voorzien van één of meer prachtige diamanten. Heb je speciale wensen of wil je een diamant met een specifieke slijpvorm? Kom dan bij ons langs in ons atelier in Hoogeveen. Je kunt hiervoor een afspraak maken via het automatische systeem op onze website. Zo zoek je zelf een geschikte dag en tijd uit.

afspraak maken