Ben je ook benieuwd naar de oorsprong van de trouwring? De geschiedenis van de trouwring gaat helemaal terug tot aan de oude Egyptenaren. De trouwring is een symbool van de eeuwigheid; net als de tijd heeft de trouwring geen begin en einde. De trouwring komt, net als het leven, steeds terug bij hetzelfde. De eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw wordt gesymboliseerd door de trouwring. In voor-, en tegenspoed, tot de dood ons scheidt.

Het gat in de ring

Wist je dat het gat in de ring een speciale betekenis heeft? Het staat symbool voor de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van degene die de ring draagt. De oude Egyptenaren dachten dat de ader van de liefde (de Vena Amoris) rechtstreeks vanuit de ringvinger van de linkerhand naar het hart liep. Dat is waarom mensen nog steeds hun trouwring dragen aan de linker ringvinger.

De trouwringen in Nederland zijn vaak van goud, zilver, platina of een combinatie van deze metalen. Romeinen droegen echter vaak een ring van ijzer. Het uitwisselen van de trouwringen, zoals dit nog steeds een traditie is in Nederland, hebben we van de Romeinen geërfd. Bij het trouwen gaven ze elkaar een trouwring; dit was een officiële belofte van trouw en een statement dat man en vrouw aan elkaar verbonden zijn.

Edelstenen met symbolische waarde

Trouwringen worden tegenwoordig steeds meer met edelstenen aangekleed. Deze edelstenen hebben een symbolische betekenis:

  • De robijn als symbool van het hart
  • De saffier als reflectie van de hemel
  • De diamant als baken van onverwoestbare liefde
  • Aquamarijn voor een gelukkig huwelijksleven
  • Maansteen voor tevredenheid
  • Turkoois voor wilskracht

Wat is de religieuze betekenis van een trouwring?

Bij christelijke huwelijken is de trouwring een belangrijk symbool, maar dat wil niet zeggen dat een trouwring een religieuze betekenis heeft. Het is een symbool van de belofte van eeuwige liefde aan elkaar. Daarnaast symboliseert de trouwring ook de overdracht van autoriteit; het wordt geschonken om aan te geven dat een waardevol bezit naar iemand anders overgaat.

Mooie trouwringen kopen bij Cupido Trouwringen

Wij hopen dat dit blog je meer duidelijkheid heeft gegeven over de oorsprong van de trouwring. Ben je op zoek naar mooie trouwringen voor jullie trouwdag? Ga er eens rustig voor zitten en kijk rond in ons uitgebreide assortiment. Bij Cupido Trouwringen zul je zeker ringen vinden die geheel naar jullie wens zijn. Je kunt deze heel eenvoudig online bestellen. Wil je liever de ringen in het echt bekijken, aanvoelen en passen? Maak dan een afspraak via ons automatische systeem.

Wij zijn gevestigd in Hoogeveen en zien jullie graag in ons atelier verschijnen.

Afspraak maken