Of je nu kiest voor een zirkonia, een kristal of een diamant in je trouwring; het zijn alledrie sprankelende stenen die jou trouwring net even die extra touch geven. Maar wat is het verschil precies tussen deze stenen? Wat is zirkonia en is het hetzelfde als een kristal? In dit blog leggen we het aan je uit.

Wat zijn natuurlijke kristallen?

In de sieradenwereld is het woord ‘kristal’ een breed begrip. Kristal is officieel een edelsteen uit de natuur, maar wist je dat er ook kunstmatige kristallen bestaan? Zo is zirkonia bijvoorbeeld een kunstmatig kristal en is een diamant een natuurlijk kristal.

Diep in de spleten van de aarde ontstaat natuurlijk kristal. Onder de juiste omstandigheden kunnen mineralen die in de grond voorkomen kristalliseren. Hoe meer ruimte er is hoe groter het kristal kan worden. Kristallen worden in de mijnen gewonnen en daarna geslepen in de juiste vorm.

Kristallen zijn er in heel veel verschillende soorten, kleuren en maten. Denk dan bijvoorbeeld aan een amethist, een bergkristal, een rozenkwarts of een jade. Voor sieraden wordt het meeste gebruik gemaakt van het natuurlijke kristal diamant. Deze edelsteen heeft een prachtige schittering en is daarnaast erg sterk. Omdat diamant erg zeldzaam is, is het een waardevolle edelsteen.

Kunstmatige kristallen

Kunstmatige kristallen worden gemaakt door de mens. Je kunt de stenen vergelijken met natuurlijke kristallen, maar omdat ze minder zeldzaam zijn, zijn ze ook een stuk minder waardevol. Een kunstmatig kristal is bijvoorbeeld zirkonia.

Wat is zirkonia?

Zirkonia is de meest populaire kunstmatige edelsteen. Een zirkonia lijkt erg veel op een diamant, omdat deze dezelfde glans heeft en sprankelt als je de steen tegen het licht houdt. Het zijn ook allebei harde en sterke stenen. Zirkonia is net als diamant goed bestand tegen krassen. Zo op het blote oog zie je haast geen verschil tussen een zirkonia en een diamant.

Zirkonia wordt gemaakt door de twee elementen zirkonium en zirkonium oxide te smelten en te verhitten tot 5000 graden. Wanneer de steen afgekoeld is wordt deze in dezelfde vorm geslepen als een diamant. Je zou kunnen zeggen dat een zirkonia een diamant-look-a-like is, maar dan voor een betaalbare prijs.

Wat is het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige kristallen?

Een natuurlijk kristal is altijd uniek en is een stuk zeldzamer dan een kunstmatige kristal. Dit maakt dat een natuurlijke kristal veel waardevoller is.
Een kunstmatig kristal is daarentegen wel zuiverder in de meeste gevallen. Ze worden door de mens geproduceerd zonder enkele fout. Bij een natuurlijk kristal heb je daar geen invloed op. Deze ontstaat immers in de natuur. Kunstmatige kristallen worden in alle kleuren van de regenboog geproduceerd. Een natuurlijk kristal kan ook gekleurd zijn, maar hier heb je ook geen invloed op.

Of je nou gaat voor een sieraad met diamant, zirkonia of kristal, je kunt er zeker van zijn dat alle stenen voor een prachtige glans en schittering zorgen!

Waar kun je een zirkonia of diamant in een ring laten zetten?

Wil jij een ring laten bewerken door er een zirkonia of briljant op te laten plaatsen? Hiervoor kun je natuurlijk naar een juwelier of edelsmid gaan, maar je kunt ook terecht bij Cupido Trouwringen. Wij verkopen vooral nieuwe trouw- en verlovingsringen, maar voor maatwerk kun je ook bij ons terecht. Wil jij een oude ring moderniseren door middel van een zirkonia of diamant? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak via ons plansysteem.

In ons atelier in Hoogeveen kun je dan zelf een zirkonia of diamant uitkiezen. Hierna zullen wij de ring bewerken en de steen plaatsen. Op zo’n manier heb jij een unieke ring die waarschijnlijk heel veel voor jou betekent. Wij helpen jou er graag mee!

Afspraak maken