Als jullie van plan zijn om te gaan trouwen, dan is het uitzoeken van een paar trouwringen één van de eerste taken die je van je to-do lijst wilt strepen. De geschikte trouwringen vinden kan toch nog een flinke zoektocht zijn, want de ringen moeten natuurlijk wel naar wens zijn van jullie beiden. Er zijn zoveel keuzes te maken; welk materiaal, welke kleur, wat voor vorm? Als je gouden trouwringen wilt, dan kun je ook kiezen uit hoeveel karaat goud die bestaan. Wat houdt dat karaat eigenlijk in en maakt het iets uit bij je keuze? In dit artikel kun je er alles over lezen.

Wat is karaat?

Puur of 100% goud dat gevonden wordt in de grond wordt 24 karaat goud genoemd. Dat betekent dat 24 van de 24 delen van het metaal bestaat uit goud. Het is echter zo dat puur goud een veel te zacht edelmetaal is. Zou je puur goud dragen, dan zou het heel makkelijk verbuigen of er ontstaan snel krassen op. Een edelsmid of fabrikant zal daarom tijdens het bewerken van het goud andere metalen toevoegen zoals koper, zilver of palladium. Het geheel van deze edelmetalen samen wordt dan een legering genoemd. Het aantal karaat goud dat het sieraad dan heeft wordt bepaald door hoeveel goud er dan in de ring aanwezig is. 18 Karaat betekent bijvoorbeeld 18 delen goud op een totaal van 24 delen; 14 karaat goud 14 delen van de totaal 24.

De toegevoegde metalen zorgen niet alleen voor de hardheid van het sieraad, ook de kleur wordt erdoor bepaald. Door zogenaamde witte metalen toe te voegen, zoals zilver of palladium, wordt wit goud gemaakt. Rosé goud of rood goud wordt gemaakt door koper toe te voegen.

Hoeveel karaat goud voor een trouwring?

In Nederland worden trouwringen meestal gemaakt van 14 karaat goud. Dat betekent dat 14 delen puur goud zijn en 10 delen andere metalen. In sommige landen worden ringen gemaakt van veel puurder goud, soms wel 22 tot 24 karaat. In ons land wordt dit niet geschikt geacht, omdat het edelmetaal dan te zacht is. Dit komt de duurzaamheid niet ten goede.

Je kunt ook een keus maken voor 18 karaat trouwringen. Deze zijn minder hard, flexibeler en de kleurintensiteit van het goud is duidelijker. Daarnaast is zo’n ring duurzamer, omdat het meer rekbaarheid heeft. De ring is minder bros, omdat er minder harde materialen inzitten zoals koper. Een trouwring van 18 karaat is ook zwaarder, omdat er meer goud inzit. Goud heeft namelijk een zwaarder gewicht dan andere metalen.

Voor hoeveel karaat goud kan ik het best kiezen?

De meeste ringen die in Nederland worden aangeboden bestaan uit 14 karaat goud. Dit is de gangbare legering in ons land voor trouwringen. Je kunt je keus voor de ringen daarom beter laten afhangen van andere variabelen zoals kleur, materiaal of vorm. Vroeger werd er eigenlijk alleen maar voor gouden trouwringen gekozen, maar tijden veranderen. Tegenwoordig is het heel normaal om je smaak door te zetten in de keus voor trouwringen. Zo bestaan er ook prachtige zilveren trouwringen of trouwringen van titanium. De keus is geheel aan jou.

Trouwringen kopen bij Cupido Trouwringen

Zijn jullie van plan om binnenkort te trouwen en zijn jullie daarom op zoek naar geschikte trouwringen? Kijk dan een rustig rond in het online assortiment van Cupido Trouwringen. Bij ons zul je zeker de ringen van jullie dromen vinden. Je kunt deze eenvoudig online bestellen, maar je kunt ook een afspraak maken in onze showroom in Hoogeveen. Daarvoor kun je ons handige plansysteem gebruiken; je zoekt zelf een geschikte dag en tijd en legt deze vast. We helpen jullie graag bij het zoeken naar de juiste ringen.

afspraak maken