Hoeveel gram weegt een trouwring? Weet jij daar het antwoord op? Het totale gewicht van een trouwring wordt bepaald door een aantal factoren, zoals het soort edelmetaal, hoe breed de ring is, wat voor model de ring heeft, de ringdikte, de ringmaat, of er stenen toegevoegd zijn en of de ring verder nog bewerkt is. In dit blog geven we bij elk van deze factoren een korte toelichting.

Wat voor soort edelmetaal is er gebruikt voor de trouwring?

Als je wilt weten hoeveel gram een trouwring weegt, dan is het allereerst belangrijk om te kijken naar het soort edelmetaal. Platina is bijvoorbeeld veel zwaarder dan goud, en zilver is bijvoorbeeld lichter dan goud. Goud is een edelmetaal dat zeer dicht is. Goud is zwaarder dan lood en ruim 19 keer zo zwaar als water. Zilver daarentegen is lichter dan goud en ook iets lichter dan lood.

Wat voor soort model heeft de ring?

Bij het bepalen van het gewicht van de trouwring is het model een belangrijke factor. Een afgerond vlak model is bijvoorbeeld lichter dan een bol model. Een ring kies je op basis van je persoonlijke smaak; hoe voelt de ring aan om je vinger? Wat is je budget? Wat vind je mooi?

Ook de ringbreedte is van belang. Je kunt bijvoorbeeld een trouwring kopen met een breedte van 2 mm, maar ook van 12 mm. Des te breder de ring is, des te meer materiaal er nodig is. Het is logisch dat een ring van 12 mm breed zwaarder is dan een ring van 2mm.

Niet alleen de breedte van de ring bepaalt het gewicht van een trouwring, ook de dikte van de ring is een belangrijke factor. Voor een dikke ring is meer materiaal nodig en zal dan ook zwaarder zijn. Het ene model heeft meer dikte nodig dan het andere model.

Ook de ringmaat is bepalend voor het gewicht van een trouwring. Heb je grote vingers, dan is er meer materiaal nodig en zal de trouwring zwaarder wegen. Heb je een kleine ringmaat, dan wordt de ring kleiner en is er ook minder materiaal nodig. De ring zal dan een stuk lichter zijn.

De bewerking

Hoeveel gram weegt een trouwring als deze bewerkt is? Je kunt je trouwring op verschillende manieren laten bewerken. Zo bestaat er bijvoorbeeld de bewerking ‘hamerslag’. Bij deze bewerking worden er een soort deukjes aangebracht op het materiaal. Het lijkt dan alsof er materiaal verloren gaat, maar dit is niet het geval. Het materiaal wordt alleen maar ingedeukt, de hoeveelheid materiaal blijft hetzelfde. Er gaat wel materiaal verloren als je een groef aanbrengt in een ring.

Dit wordt gedaan door middel van draaien of frezen. De ring wordt dan wel lichter in gewicht.

Het aantal stenen en de zetvorm zijn daarnaast ook nog van belang als we het hebben over het gewicht van de trouwring. Bij sommige zetvormen wordt er goud verwijderd, waardoor de ring als vanzelfsprekend lichter zal worden.

Mooie trouwringen kopen

Wij hopen dat dit blog jullie op weg geholpen heeft in de zoektocht naar mooie trouwringen. Ga er eens rustig voor zitten en kijk rond in ons uitgebreide assortiment. Bij Cupido Trouwringen zul je zeker ringen vinden die geheel naar jullie wens zijn. Je kunt deze heel eenvoudig online bestellen.

Wil je liever de ringen in het echt bekijken, aanvoelen en passen? Maak dan een afspraak via ons automatische systeem. Wij zijn gevestigd in Hoogeveen en zien jullie graag in ons atelier verschijnen.

Afspraak maken