Wil je weten hoe je het karaat van goud kunt bepalen? Goud is al eeuwen het meest geliefde edelmetaal. Het is veruit het meest gebruikte materiaal voor het vervaardigen van sieraden. Daarnaast wordt er ook in goud gehandeld. Het is namelijk een edelmetaal waarvan de waarde vrijwel altijd hoog blijft. Het is daarom belangrijk om goed te kunnen bepalen hoeveel karaat goud een bepaald sieraad bevat. Goudhandelaren doen dit soms door het goud te testen, maar er bestaat een eenvoudigere manier om dit te doen. In dit blog kun je er alles over lezen.

Wat is goud eigenlijk?

Goud is een edelmetaal dat in de grond gevonden wordt. Nadat het uit de grond bedolven wordt is een bewerking nodig om tot het pure product goud te komen. Puur goud wordt ook wel 24 karaat goud genoemd. Helaas is 100% goud ongeschikt om sieraden van te maken, het is namelijk te zacht. Daarom worden er andere metalen aan het goud toegevoegd, dit wordt een legering genoemd. Door het toevoegen verandert het karaat goud gehalte, de meest gangbare gehaltes in Nederland zijn 14 en 18 karaat. De toegevoegde metalen zorgen ook voor een andere kleur van het geelgoud. Door zilver, nikkel of palladium toe te voegen wordt het goud witter van kleur. Voegt men koper toe dan wordt het goud rosé.

Hoe kun je het karaat van goud bepalen

Naast de verschillende kleuren van goud bestaan er dus verschillende karaatgehaltes. Karaat is de eenheid dat aangeeft hoeveel puur goud er in een sieraad zit. Je kunt deze eenheid zelf bepalen, omdat het aangegeven staat op het sieraad door middel van een getal. De nummers staan in het sieraad gedrukt, je hebt er een vergrootglas bij nodig om het te kunnen lezen.

Het meest pure goudgehalte is 24 karaat, dit bestaat uit bijna 100% goud en wordt aangeduid met het getal 999. Daarnaast bestaan er nog andere karaat eenheden, deze worden aangegeven met de volgende getallen:

  • 22 Karaat goud wordt aangeduid met het getal 916;
  • 21,6 Karaat goud met 900;
  • 20 Karaat goud heeft een getal van 833;
  • 18 Karaat goud wordt aangeduid met het getal 750;
  • 14 Karaat goud met 585;
  • 10 Karaat goud heeft een getal van 417.

Het getal geeft dus aan uit hoeveel procent goud het sieraad bestaat; 24 karaat goud betekent 99,9% goud, 18 karaat goud 75%.

Gouden trouwringen kopen bij Cupido Trouwringen

In dit blog heb je kunnen lezen hoe je het karaat van goud kunt bepalen. De meeste trouwringen in Nederland zijn gemaakt van 14 karaat goud. Zoeken jij en je partner naar een paar mooie trouwringen? Kijk dan eens in ons assortiment! Cupido Trouwringen is de grootste aanbieder van trouwringen in Nederland, wij weten dan ook zeker dat jullie een geschikt paar zullen vinden bij ons. Je kunt deze eenvoudig online bestellen. Wij begrijpen echter ook als je de trouwringen eerst in het echt wilt beoordelen, vasthouden en passen. Maak dan een afspraak om in onze showroom langs te komen. Wij zijn gevestigd in Hoogeveen-Drenthe. Om een afspraak te maken kun je ons handige plansysteem gebruiken op de website. Zoek een geschikte dag en tijd en leg deze vast. Je hoeft dus geen contact met ons op te nemen.

Afspraak maken